Ce ne facem cu jurnaliștii mai puțin demni care se vând profesioniști?

Un jurnalist trebuie să respecte aceleași norme, scrise sau nescrise, indiferent că face presă la oraș sau la sat. Dincolo de Codul deontologic, pe care cu siguranță mulți nici măcar nu au pus mâna, există „legi” general umane care, atunci când sunt uitate sau încălcate, spun multe despre un jurnalist. Printre acestea este și demnitatea jurnalistului.

Un jurnalist demn nu-și denigrează sau bârfește ultima colaborare / ultimul loc de muncă.

Indiferent de motivele pentru care un jurnalist încetează să mai lucreze cu o anumită instituție media, infomările publice de tipul „nu aveam chimia necesară” sau era un loc de muncă „controversat” nu pot ascunde altceva decât o frustrare sau o dorință de a denigra voit ceva cu fie nu te-a mai dorit, fie nu ai putut înțelege.

Un jurnalist demn nu se erijează în Maica Tereza când știe că nu a fost.

Mai ales când vorbim de o „lume” atât de mică, precum Vâlcea. Nu te vinde ca un om echidistant și super profesionist pentru că riști să cazi în derizoriu, mai ales că piața (ceilalți colegi de breaslă, oameni politici, parteneri de afaceri) știe foarte bine ce ai livrat și cum ai livrat.

Un jurnalist demn scrie corect.

Dacă tot vorbim de ani de vechime și profesionalism, haideți să nu punem virgule unde nu-și au locul și să formulăm fraze logice atunci când anunțăm public că suntem deschiși la noi colaborări.

Un jurnalist demn nu minte.

Dacă știi că ai fost dat afară sau că o colaborare a încetat fără voința ta, nu dezinforma și nu afirma că „am decis să închei activitatea”. Angajatorii sau colaboratorii tăi știu adevărul, iar transmiterea unui mesaj fals în piață nu poate decât să le arate ce partener îndoielnic poți fi.

Mai mult, când știi că te-ai arătat încântat și doritor de proiectul pe care îl blamezi în piață, fair ar fi să nu spui că nu te-ai regăsit în el. Un jurnalist care își minte colegii, partenerii și, mai ales, pe el însuși / însăși, nu va fi niciodată luat cu adevărat în serios.

Related News

Comment (0)

Comment as: