Cristian Buican susține drepturile producătorilor agricoli și din industria alimentară

​​​​​​Cristian Buican susține propunerea legislativă ce apără drepturile producătorilor, cumpărătorilor comercianți și consumatorilor. Deputatul PNL ,,este unic inițiator al adoptării, în procedură de urgență, a propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”.

Această propunere legislativă este prima reglementare de pe piața românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole și alimentare și cumpărătorii comercianți ai acestora. La elaborarea propunerii au participat specialiști din Ministerul Agriculturii și au fost consultate principalele organizații ale producătorilor agricoli și din industria alimentară.

„Existența pe piață a unor practici anticoncurențiale și inechitabile față de producători și forța de negociere mult mai mare a lanțurilor de retail au generat, nu doar nemulțumire în rândul producătorilor și al consumatorilor direcți, ci și dificultăți în lanțul de producție, comercializare, consum. În ultimă instanță, cetățeanul a fost afectat în diferitele sale calități de producător, de lucrător, de consumator”, a transmis Cristian Buican într-un comunicat de presă.

România nu are o legislație specifică ce privește practicile neloiale, bazate pe marea diferență de forță de negociere a actorilor din piață. DIRECTIVA (UE) 2019/633 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a trebuie transpusă în legislația națională până la 1 mai 2021.

,,Situația contractelor dintre furnizori și cumpărătorii comercianți reprezintă în sine o importantă problemă socială, accentuată după accederea României în Uniunea Europeană, problemă pe care diversele guverne au ezitat să o rezolve printr-o reglementare judicioasă. În ce ne privește, am avansat ideea acestei reglementări anterior adoptării directivei europene, dar trebuie să recunoaștem că apariția acesteia ne-a facilitat demersul ulterior și a fost un argument puternic pentru solicitarea și aprobarea adoptării propunerii legislative în procedură de urgență.”.

Prin adoptarea acestei propuneri legislative sunt apărate drepturile producătorilor, cumpărătorilor comercianți și consumatorilor respectându-se în mod echitabil, interesele fiecăreia dintre părți.

Stiri similare

Comment (0)

Discuta ca: