Noi piedici pentru comuna Gușoeni: Funcționarea noii grădinițe este pusă sub semnul întrebării

Grădinița cu program prelungit: Proiectul de suflet al primarului Concioiu

Primarul din Gușoeni întâmpină noi probleme în cadrul proiectelor deja demarate și chiar finalizate. De curând, edilul a fost înștiințat că este posibil ca noua grădiniță cu program prelungit din localitate să nu fie funcțională din toamna aceasta, așa cum își dorea primarul Concioiu.

Administrația locală și, în special primarul Nicolae Concioiu, își dorea ca micuții din Gușoeni să beneficieze de noua grădiniță modernă, dar legea pare să fie împotriva acestor obiective. Conform primarului, legislația a fost schimbată, astfel încât primăria trebuie să obțină o autorizație de funcționare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Primarul Nicolae Concioiu spune că modalitatea de comunicare cu ARACIP este una deficitară și greoaie.

„Suntem acum în perioada recepţiei la noua locaţie, este proiectul meu de suflet. Nici nu ne gândeam că întâmpinăm probleme, ne-am interesat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi la Ministerul Învăţământului, fiindcă procedurile de pornire a unei grădiniţe erau simple, până anul trecut: depuneam un dosar cu toţi copii care se înscriau, cu un tabel centralizator, cu solicitarea de a înfiinţa posturile pentru funcţionarea grădiniţei şi asta era tot. Acum nu mai putem face lucrul acesta, ci trebuie să ne adresăm ARCIP.

Această modificare legislativă s-a făcut în luna noiembrie 2020 şi culmea este că despre această modificare nu se ştia nici la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea. Acum, când au bătut la poarta lor primarii localităţilor care au nevoie de avizul privind funcţionarea noilor construcţii li s-a spus că nu trebuie să ne mai prezentăm la ISJ, trebuie să mergem la ARACIP, fiindcă a apărut această modificare.

Partea proastă este că este mai complicat, cu ARACIP se discută doar pe un site de comunicare, nu există o comunicare directă, adică să pot vorbi telefonic sau să merg personal la sediu. Tot pe site sunt şi formulare de înscriere, deci totul se derulează online, numai că ele încep să funcţioneze de la 1 septembrie”, declară primarul Nicolae Concioiu.

Activitatea ARACIP va începe după 1 septembrie, adică chiar cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar: „Întrebarea noastră este cum ne mai încadrăm noi cu termenele, dacă şcoala începe pe 13 septembrie, iar ei deschid pe data de 1 septembrie? Nu este timp, nu vom reuşi demararea procedurilor privind structura organizatorică şi personalul. În situaţia acesta intrăm în jocul acesta pierzător pentru toţi, dar în primul rând pentru copii, fiindcă puteau să se bucure de ceea ce li s-a oferit”, a precizat primarul comunei Gugoeni, Nicolae Concioiu.

Stiri similare

Comment (0)

Discuta ca: