Nicolae Concioiu este sceptic în privința Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a fost o speranță pentru mai mulți edili din toată țara. Acest program prevede finanţarea proiectelor pentru alimentare cu apă, sisteme de canalizare, asfaltări de drumuri, introducerea rețelei de gaz, modernizarea de poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale în localităţile mici ale României.

Primarul comunei Gușoeni, Nicolae Concioiu, vorbește despre sumele alocate în cadrul programului, dar și despre condițiile impuse ca fiind niște nedreptăți.

„O altă problemă este faptul că pe acest program se pot depune proiecte de asfaltare doar dacă pe tronsoanele respective s-a introdus apă şi canalizare, iar localitatea are peste 2000 de locuitori. Cum localitatea nu are 2000 de locuitori, noi nu ne pliem condiţiilor impuse. Mai mult, pentru a veni cu asfaltarea pe tronsoanele propuse, lucrările de apă şi canalizare trebuie să aibă maxim doi ani de la finalizarea acestora. Prin urmare, nu se finanţează proiectele de asfaltare până când sistemul de apă şi canalizare nu este finalizat. Este o nebunie, localitatea Guşoeni nu se poate plia privind accesarea fondurilor pe acest program guvernamental, şi asta fiindcă Guşoeniul este prins cu apa şi canalizarea prin master planul judeţului, deci nu depinde de noi, însemnând o altă nepăsare la adresa cetăţenilor din localitate”, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

 

„În Programul Anghel Saligny se vorbeşte despre o sumă prealocată. În acest sens sunt puţin sceptic, fiindcă în celelalte programe guvernamentale nu a fost specificată. Este greu de înţeles, din toate textele legislative eliberate pentru Programul Anghel Saligny suma acesta, de 4 milioane de lei pentru comune. Este o sumă în jurul căreia se vor învârti valorile proiectelor depuse. Vreau să fac o mică comparaţie: de exemplu, aş vrea să promovez proiectul de apă şi canalizare care zace în master planul judeţului de ani de zile şi are valoarea de 40 de miliarde de lei vechi. În situaţia aceasta se rezolvă doar 10% din valoarea investiţiei. Atunci, îmi pun întrebarea dacă localitatea va primi alocarea financiară necesară întregului proiect. Am înţeles că perioada de finanţare va fi de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire până la 8 ani, dar, după cum vedem, termenele noastre, în programele anterioare s-au întins pe perioade mai mici, şi tot ni s-au părut că sunt destul de mari. Eu aş fi preferat să vorbim despre lucruri concrete, de nişte plafoane sigure, cu termene mai reduse. Să vorbim de investiţii pe o perioadă de doi sau trei ani maxim. Problema se pune şi din punctul de vedere al unui cetăţean care s-a săturat să tot întrebe cât trebuie să mai aştepte până când va vedea apa la robinet sau drumul asfaltat. Mi se pare că această guvernare se preocupă prea puţin de problemele cetăţenilor. Dar a venit vremea să ne aşezăm şi noi la masa europenilor, pe un scaun respectabil”, spune primarul Concioiu.

 

Stiri similare

Comment (0)

Discuta ca: